Skrädbröd

2 runda bröd

Ingredienser
4,5 dl vatten 450 g
1 dl surdeg av råg 120 g
7½ dl vetemjöl special 450 g
2,5 dl grahamsmjöl 150 g
1/3 paket jäst 15 g
1 msk ljus sirap 8 g
1 msk salt 15 g
1,3 dl skrädmjöl (rostat havremjöl - kan bytas ut mot rostat havregryn) 40 g

1 blanda alla ingredienser utom skrädmjölet och saltet

2. Kör degen först i låg hastighet i hushållsassist (2 min) för att sedan köra den 6 min på mellanväxel ( eller handknåda i 15 minuter)

3. Tillsätt skrädmjöl och salt och kör ytterliggare 5 min på mellan växel

4. låt degen vila i ca 2 timmar

5. Dela degen och rundriv

6. Låt jäsa i jäskorg (eller durkslag med grahamsmjölad handduk)

7. Låt jäsa i 1-2 timmar och vänd jäskorgarna försikigt på en plåt med bakpapper

8. Snitta ett rutmönster med rakkniv

9 Sätt 250 graders ugn, spreja med vatten och sänk temperaturen till 230 grader

10. Låt bröden stå inne i ca 30 minuter


Det går att rosta havregryn i 250 graders ugn men tänk på att det ryker ganska kraftigt


Ursprungligt recept: sid 109 i Riddarbageriets bröd

Jag har ändrat frrån rostat havregryn till skrädmjöl och använt jäskorgar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar