Surdegsbröd på frukt och nötter

Ett intressant recept där det ingår vetesurdeg, rågsurdeg och vanlig färskjäst.
Den här typen av recept kallas även Riddarbageriets surdegsbröd

Ingredienser


3 dl vatten
6 1/2 dl vetemjöl
3 1/2 dl grovt rågmjöl
1 dl surdeg av råg
1 dl surdeg av vete
1/5 pkt jäst
1 tsk ljus sirap
1 msk salt
4 dl russin
2 dl torkade aprikoser (om de är hårda - lägg dem i ljummet vatten i 10 minuter)
4 dl valnötskärnor

Bröddegen:
1. Blanda samtliga ingredienser förutom russinen, aprikoserna och valnötskärnorna.
2. Kör degen på mellanläge i matberedaren i 12 minuter eller knåda den i 20 minuter.
När 20 sekunder är kvar; blanda i frukterna och nötterna.

3. Låt degen ligga och vila under en handduk i 2 timmar.

4. Dela degen i tre delar och forma dessa runda. Låt degrundlarna vila i 10 minuter. Platta ut degrundlarna i vetemjöl, de skall bli ca 5 cm höga. Strö lite vetemjöl över dem.

4. Lägg bröden på en bakpappersklädd plåt och låt dem jäsa i 2 timmar. Tänk på att de inte kommer att jäsa så mycket på grund av all frukt.

5. Sätt ugnen på 250º.

6. Sätt in plåten och spraya in vatten i ugnen.

7. Sänk ugnstemperaturen till 210º och låt bröden stå inne i 35-40 minuter.

variera med hasselnötter eller fikon

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar