Lingonbröd


Skållning
2 dl rågkärnor
4 dl vatten

Raskdeg
10 g jäst
4,5 dl vatten
7,5 dl fint rågmjöl
2 dl surdeg

Bortgöring
2 dl vatten
10 dl vetemjöl
1,5 dl lingon,
1 dl kruskakli
1 dl grovt rågmjöl
15 g jäst
20 g salt

  1. Ljumma 4,5 dl vatten och tillsätt 10 g jäst så att den löser sig.
  2. Tillsätt fint rågmjöl och surdeg och låt raskdegen därefter mogna i tre timmar.
  3. Koka upp 4 dl vatten, tillsätt rågkärnorna och låt svalna.
  4. Ljumma 2 dl vatten och tillsätt 15 g jäst så att den löser sig.
  5. Blanda samman samtliga ingredienser: raskdeg, skållning och övrigt till en smidig och lite kladdig deg. Låt degen vila i 10 minuter.
  6. Forma 3 st limpor som doppas i rågkärnor och lägges i form. Jäs övertäckta ca. 45 minuter.
  7. Baka av i 220 grader i ca. 45 minuter.

TIPS: Baka med ugnsluckan på glänt sista 30 minuterna.

Källa: Mejeribolaget

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar