Ostbullar

Ingredienser

20 g jäst
2 dl vatten
3 dl mjölk
100 g rågsurdeg
500 g vetemjöl
80 g grahamsmjöl
200 g grovt rågmjöl
150 g riven stark ost
10 g hel kummin
15 g salt


Topping
100 g riven stark ost

Gör så här;

1. Lös upp jästen i vatten och mjölken. Tillsätt surdegen och häll alltsammans över mjölet, osten och kumminen.

2. Knåda degen på lägsta hastighet i 13 minuter. Tillsätt saltet och knåda på lite högre hastighet i ca 7 minuter. Knåda till en elastisk och seg deg.

3. Låt degen vila i 90-120 minuter.

4. Dela upp degen i bitar, ca 60-65 gr styck. Rulla till bullar.

5. Jäs i ca 30 minuter. Fördela då den rivna osten över bullarna.
Platta till dem lite om de är så runda ovanpå att osten inte riktigt vill stanna kvar.

6. Jäs 30 minuter till.

7. Sätt ugnen på 250 grader.

8. När ugnen är varm, ställ in bullarna och spruta in vatten med hjälp av en blomspruta.

9. a)Efter fem minuter sänk temperaturen till 200 grader.
b)Efter tio minuter öppna ugnsluckan och lufta ugnen (bara öppna luckan, känn att en ordentlig pust kommer ut – stäng igen).
c)Upprepa luftningen någon gång till under bakningen.
Baka i totalt ca 18 minuter.

10. Ta ut bullarna och sätt dem på ett galler och spruta dem med vatten lite direkt.

Receptet kommer från Bröd av Jan Hedh

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar