Surdegspannkakor (Alaskaplättar)

Detta är inte ett brödrecept men jag hade lust att pröva att göra något annat än bröd på surdeg.

Jag kanske också någon gång ska göra den ryska drycken kvass som kan göras på surdegsbröd. Det finns också surdegssoppa som serverades i fånglägrena i Sibirien och skulle ha varit närande trots att den var tunn.


Amerikanska pannkakor görs på en lite tjockare smet än vi är vana vid och innehåller dessutom bakpulver. Det finns en variant av amerikansk pannkaka som också innehåller surdeg och som ibland kallas för Alaskapannkaka. Det finns en svensk variant som innehåller vanlig jäst utan bakpulver som kallas för stenplättar
(I Sydsverige kallas tunnpannkaka för plättar)

1½ dl surdegsstart (lättflytande)
2 ägg
1 msk socker
2 tsk bakpulver
5 dl mjölk
½ tsk salt
3 msk olja


Vispa äggen först och rör i alla ingredienserna.
Låt stå en stund och låt mjölet svälla före du steker pannkakorna

2 kommentarer:

  1. Istället för surdegsstart om man nu inte har det, kan man ta vichyvatten och bakpulver. Vill man sen har syrligheten kan man ta en citron och dra snabt över pannkakorna.
    Detta är så klart ett substitut till orginalet.
    Mvh Niclas

    SvaraRadera
  2. Mjölet saknas bland ingredienserna. Ska det vara 5 dl mjöl i stället för mjölk? Ingen mjölk alls? Är sugen på att testa.

    SvaraRadera