Guldgrävarbröd från Alaska


På engelska  använder man ordet sourdough (surdeg) om en person som varit på en plats länge och kan trakten. Betydelsen uppstod under guldrushen i Alaska. Det finns många berättelser om hur namnet kom till. En är, att de erfarna guldgrävarna ofta hade surdegen i en plunta eller liknande närmast kroppen för att hålla den varm. Frös surdegen så var det adjöss att få riktigt bröd.

När en guldgrävare kom in på kvällen för att baka, spädde han ut surdegen med ljummet vatten, rörde i lite mjöl. Fördegen fick sedan stå på varm plats vid spisen över natten. Dagen därefter tillsattes mer vatten, det mjöl man hade till hands, salt, någon form av fett (björnfett?) och för säkerhets skull bikarbonat.  Värmen i de vedeldade stugorna var mycket ojämn och hade man otur kunde jäsningen upphöra och man stod där med en nygräddad degig brödklump - brödet hade blivit döbakat som man säger i Småland.

Om bakpulver eller bikarbonat tillsätts reser sig brödet i ugnen och man behåller karaktären av riktigt bröd. Man bakade ofta i en järngryta med locket på som östs över med glöd.


Receptet  fritt efter  Carl Griffith's 1847 Oregon Trail Sourdough Starter Brochure

Dag 1


Blanda..
1 dl aktiv surdegsstart >> Läs HUR BÖRJAR JAG BAKA MED EN KALL SURDEG?
2,5 dl vatten
2,5 dl rågsikt eller vetemjöl

Låt jäsa i 8 - 12 timmar i rumstemperatur

Dag 2


1. Tillsätt och rör ihop....
1 tsk salt
ca 5 dl rågsikt eller vetemjöl
- hur mycket mjöl som ska tillsättas beror på hur mycket mjöl det finns i surdegstarten och hur fast deg du vill ha
½ tsk bikarbonat
1 msk olja
2 - 3 msk sirap - Om du tycker att degen blivit för sur kan du tillsätta mer sirap

2. Låt jäsa till dubbel storlek i en oljad skål eller plastlåda.

3. Häll ut degen på en mjölad handduk, rulla degen i mjölet och låt vila i ca 30 minuter

4. Slå på ugnen på 225 grader och lägg in en gryta med lock (eller stekgryta eller eldfast form med lock)

5. Ta ut den varma grytan ur ugnen och lägg i degen.

6. Grädda i 30 min med lock och 15 min utan lock
(till brödets innertemperatur är mellan 96 - 98 grader om du har stektermometer)


I originalreceptet används socker istället för sirap

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar