Syrat fullkornsbröd

Ett grovt, lätt syrat bröd som påminner om danskt rågbröd. Brödet som passar både till frukost och till ostar eller kallskuret.

Dag 1
100 gram vatten (1dl)
150 gram rågsurdeg*
200 gram grovt rågmjöl

Blanda en fördeg av vatten, surdeg och grovt rågmjöl. Täck med bakduk eller plast och låt står i rumstemperatur över natten.

Dag 1
500 gram vatten (5 dl)
500 gram rågkross

Blötlägg klippt råg i kallt vatten och ställ i rumstemperatur över natten.

Dag 2
25 gram jäst
350 gram vatten (3,5dl)
300 gram grovt rågmjöl
100 gram vetemjöl
100 gram solroskärnor
50 gram sirap med malt
25 gram rapsolja
18 gram salt

1. Häll av det vatten som eventuellt finns kvar hos rågkrossen

2. Lös jästen i det ljumma vattnet. Tillsätt sirap, olja, solroskärnor, salt, fördegen och den klippta rågen.

3. Knåda i rågmjölet och vetemjölet och knåda i tio minuter med degblandare/ hushållsassistent.

4. Låt degen vila under bakduk i cirka 40-50 minuter.

5. Smörj två avlånga brödformar på 1,5-2 liter noga med smör eller margarin.

6. Fördela degen jämnt i formarna och låt jäsa till dubbel storlek, gärna i avstängd ugn tillsammans med en långpanna med lite vatten i botten.

7. Baka av bröden i cirka 60 minuter i 180-200 grader. Enklast är att använda en termometer för att avgöra när börden är färdiga. 98 grader.

8. Ta ut bröden och stjälp försiktigt upp dem på ett galler. Sätt tillbaka i ugnen några minuter så att brödet torkar till runt om.

9. Låt nu brödet svalna under bakduk. Förvara det svala brödet invirat i en bakduk i rumstemperatur eller i plastpåse i kyl.

Brödet behöver ligga till sig och bör inte serveras förrän 1 - 2 dagar efter baket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar