Frukostbröd med havregryn

50 g jäst
5 1/2 dl ljummet vatten
cirka 1/2 dl olivolja
1 msk
1-2 tsk salt
2 dl fiberberikade havregryn
cirka 12-13 dl vetemjöl special med fullkorn
gourmetsalt

1. Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av vattnet.

2. Tillsätt sedan all vätska, ungefär en halv deciliter olivolja och vanligt salt.

3. Häll sedan i havregryn och rör om.

4. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta ihop till en smidig, fast deg som är ganska tung och släpper bunken. Ta mer mjöl om det behövs. Knåda längre än du tror!

5. Häll i en skvätt olivolja och vänd runt degen.

6. Låt jäsa under bakduk i en timme.

7. Dela degen i två delar och forma till avlånga längder och lägg upp på bakplåtspappersklädd plåt.

8. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter.

9. Strö över lite gourmetsalt och kanske lite mjöl.

10. Grädda i 250 grader tillsammans med en skål vatten i 15 minuter eller tills brödet fått fin färg.

11. Stäng av ugnen och låt det stå i ytterligare 30 minuter, eller tills bröden låter ihåliga när du slår på undersidan.

12. Låt svalna på galler utan duk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar