Nässelgrova


1 liter färska nässlor
5 dl vatten
5 dl rågmjöl
2 tsk salt
3 msk hasselnötsolja
1 paket jäst
1 1/2 dl kallt vatten
7 1/2 - 8 1/2 dl vetemjöl special

Pensling:
1 ägg
1/2 dl hasselnötter

1. Skölj nässlorna noga i vatten.

2. Koka upp nässlorna med 5 dl vatten.

3. Låt koka några minuter och häll av kokspadet, men mät och spara det.

4. Häll kokspadet över rågmjölet och rör om. Häll sedan på nässlorna.
5. Låt degen svalna till fingerljummet.

6. Rör i salt och olja

7. Rör ut jästen i kallt vatten och blanda med rågdegen. Arbeta kraftigt och länge till en fast deg.

8. Jäs övertäckt till dubbel storlek i 30-40 minuter.

9. Häll upp degen på mjölat bord. Knåda några kraftiga, korta tag. Kavla ut degen till en platta.

10. Rulla ihop och låt jäsa i 25-30 minuter. Degen ska snabbt resa sig efter ett lätt tryck med pekfingret.

11. Värm ugnen till 250 grader.

12. Snitta degen med rakblad eller vass kniv. Pensla med uppvispat ägg och strö över grovt hackade hasselnötter.

12 Grädda i 10 minuter i 250 grader. Sänk till 200 grader och grädda i ytterligare 40 minuter.

Nässlor ger extra smak, vitaminer och mineraler men också en svag, grön ton åt det här grova brödet.

från ICA kuriren

1 kommentar:

  1. Jag kanske har missat något här men undrar var 7,5 - 8,5 dl vetemjöl special kommer in i bilden, eller rättare sagt - i degen ?

    SvaraRadera