Österbottniskt skeppsbröd


Den extra syrliga surdegen balanseras av sirapen

10 g jäst
7,5 dl vatten
2 msk salt
200 g vetemjöl special
500 g fint rågmjöl
ca 500 g grovt rågmjöl
ca 3 dl mycket starkt kaffe
½ dl socker eller sirap
1 msk kulörsoja
4 - 6 dl maltsirap (finns att köpa i hälsokostbutiker)

SURDEG
1. Gör en extra syrlig surdeg genom att blanda ....
2 dl vatten
½ dl surdegstart
100 g rågmjöl
låt jäsa i ca 2 dagar

FÖRDEG
2. Gör en lös fördeg genom att blanda ...
3 dl vatten
150 g vetemjöl special
10 g jäst
låt jäsa 8 timmar i 20 grader

SKÅLLNING
3. Skålla ....
100 g rågmjöl
2 dl kokande vatten

4. Blanda fördeg, surdeg och skållning med ...
1 msk salt
4 - 6 dl maltsirap - beroende på smak
500 g fint rågmjöl
ca 500 g grovt rågmjöl

3. Knåda väl och låt jäsa i 4-6 timmar

4. Lägg degen i avlånga formar

5. Låt jäsa 1 - 2 timmar

6. Stick hål på bröden ända ner i botten med en tunn sticka (t ex ett tunt grillspett) minst 20 gånger för att få fram lufthål som ångan kan komma ut genom. Annars uppstår det lätt ett mellanrum mellan skorpan och brödet.

7. Grädda i 150 graders värme i ca 3 timmar. Pensla med starkt kaffe efter 1 timme och en sista gång när en ½ timme av gräddningen återstår.

8. Låt bröden vila till nästa dag övertäckt med handdukar.

9. Pensla bröden med en blandning av 1 dl mycket starkt kaffe och ½ dl socker (eller sirap)

10. Låt brödet mogna i några dagar före du äter det.


Det går att ersätta maltsirap med brödsirap men då blir maltsmaken inte så stor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar