Ryskt svartbröd med lök och kummin


6 dl vatten
15 g jäst
0,5 dl ättikssprit 12 %
0,5 dl mörk sirap
50 g rapsolja
1 msk salt
2 msk kummin
3 msk mörkrostat kaffe eller 1 msk kulörsoja
1 medelstor gul lök
7 dl specialvetemjöl
8 dl grovt rågmjöl
2 dl grahamsmjöl

VALFRITT
Brödglans:
1 tsk potatismjöl + 1 dl vatten

1. a) Hacka löken och bryn den lätt i en gryta.
b) Späd med 4 dl vatten
c) tillsätt kumminen och låt koka upp.
d) Finfördela i matberedare eller mixer

2. Brygg 3 msk kaffe med 2 dl vatten

3. Blanda det avsvalnade kaffet och lökvattnet

4. a) Tillsätt 15 g jäst och 7 dl av specialvetemjölet och blanda
b) Låt jäsa i minst 6 timmar

5. Blanda olja, ättika, salt, sirap och mjöl och bearbeta degen ordentligt

6. Låt degen jäsa under bakduk i 1-2 timmar

7. Knåda degen och baka ut till 2 limpor som får jäsa i korgar (eller i mjölade handdukar i skålar)

8. Grädda i 45 min i 200 graders varm ugn på nedersta falsen.

6. a) Rör ihop potatismjölet och vatten och låt koka under omrörning i 1 min.
b) Pensla det bakade brödet med blandningen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skicka en kommentar