Brännakubb

Ett helgbröd som bakas till jul och andra helger eller speciella tillfällen i byn Bränna södra Östergötland.

1 kg rågsikt
0,5 kg vetemjöl
3 dl sirap
6 dl vatten
1 tsk salt
140 g jäst

1. Rör ut jästen med lite socker och förjäs den.
2. Ljumma vattnet och sirapen.
3. Tillsätt rågmjölet i den ljumna vätskan under omrörning till en lös tjockflytande deg.
4. Blanda ner jästen, saltet, resten av rågmjölet och vetemjölet lite i taget.
5. Arbeta degen kraftigt.
6. Tag upp den på bakbordet och forma den till en sprickfri bulle.
7. Lägg bullen i en smord och bröad 5 liters, rak metallkruka/hink med lock.
8. Låt den jäsa 1,5 – 2 timmar i rumstemperatur, till knappt dubbel storlek.
9. Lägg på locket och knyt fast det stadigt, så att ingen vatten ånga kommer in på degen/brödet. 10. Koka krukan/hinken i vattenbad ovanpå spisen i ca 5 timmar, lämplig stor gryta är en konserveringsgryta.
11. Vattnet bör stå upp till 2/3 av krukan/hinkens höjd.
12. Fyll på vatten under koktiden så att det inte kokar torrt.
13. Efter ca 5 timmar, stjälp upp kubben på en stor bakduk, gärna en linnehandduk och låt den kallna inlindad i flera dukar.
14. När den kallnat, skär den i 4 lika delar, på höjden och neråt. Formen blir som 4 stora tårtbitar.
15. Dela på mitten och sedan på mitten igen.
16. Skär sedan tunna skivor av brödet och ät med smör och ost.

Kubbsmörgås är gott med enbart smör också.

källa: Nordiska museets brödbank

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar