Krosskavring

1 l vatten
1,5 l grovt rågmjöl
5 dl rågkross
½ tsk jäst
½ dl surdeg
1 dl brödsirap
2 msk kulörsoja
8 dl vetemjöl

alla värden är ungefärliga

DAG 1

1. Skålla...

2 dl kokande vatten
2 dl grovt rågmjöl
1 msk salt

2. a) Tillsätt med det samma 6 dl kallt vatten (så att skållningen blir ljummen)
b) Tillsätt 5 dl rågkross
c) Tillsätt ½ dl aktiv surdeg. Se http://surdegshjalpen.blogspot.com

3. Gör ett fördeg genom att blanda 1,5 dl vetemjöl med 2 dl kallt vatten och ½ tsk jäst. Låt stå i rumstemperatur tills nästa dag

DAG 2

4.. Tillsätt ca 1 dl brödsirap och 2 msk kulörsoja (smaka av och balansera surheten med sirap)

5. Rör i 12 dl rågmjöl och 6,5 dl vetemjöl och bearbeta till jämn kletig smet. OBS mjölangivelserna är ungefärliga!

6. Klä 2 st 1½ liters bakformar med bakplåtspapper. Fördela degen i formarna.

7. Blöt händerna och jämna till degen i formarna (Se Camilla Plum video på http://brodattbaka.blogspot.com/2010/02/danskt-ragbrod.html)

8. Låt jäsa i 5 - 8 timmar på varm plats.

9. Picka degen med trästickor t ex metall- eller trägrillspett.

10.Grädda i 175 grader i 60 - 80 minuter tills brödets innertemperatur är 98 grader. (Använd t ex en digital stektermometer)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar