Ölbryggarbröd


½ dl aktiv surdeg (Se Surdegshjälpen)
3 dl sötvört
3 dl drav
2 dl vatten
½ dl rapsolja
5 dl grovt rågmjöl
ca 12 dl vetemjöl
2 tsk salt
honung eller sirap efter smak - balansera med sötma om du tycker att degen är för sur


1 Koka draven med vatten i minst 15 min. (t ex i mikrovågsugn)
2. Finfördela draven i en mixer eller matberedare.
3. Blanda den avsvalnade draven med surdeg, sötvört, salt och olja
4. Rör i rågmjölet och 5 dl av vetemjölet till en lös deg.
5. Låt jäsa på varm plats i 2-3 timmar. (Smaka av degen och tillsätt eventuellt sirap eller honung)
6. Blanda i resten av vetemjölet och knåda degen
7. Låt jäsa i 1 timme.
8. Forma 2 bröd
9. Jäs i jäskorg (eller i mjölad handuk i skål) i 1-2 timmar
10. Sätt på ugnen på 225 grader och värm upp en ren plåt
11. Koka upp 1-2 dl vatten strax före du ska sätta in bröden i ugnen.
12. Ta ut plåten och lägg på bröden och sätt åter in plåten i ugnen.
13. Häll det kokande vattnet på bottnen av ugnen
14. Sänk ugnstemperaturen till 200 grader och grädda i ca 40 min eller tills brödets innertemperatur är 98 grader. (Mät med stektermometer)

Se min instruktionsfilm där jag bl a häller kokande vatten i en ugn. Skillnaden mellan filmen och beskrivningen ovan är att det finns en baksten i ugnen



Tillsätt ca ½ tsk torrjäst efter första jäsningen om surdegen inte har lyft degen.

Om du vill ha kryddat bröd kan du blanda i pommerans, kummin eller fänkål etc

Kolla i din bekantskapskrets om det finns någon som brygger öl. Den personen kanske har drav och sötvört

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar