Torsholmabröd

Ett "skållbröd" från gränsbygden mellan Skåne och Småland


ingredienser
  • 1,5 fint rågmjöl
  • 1,8 kg rågsikt
  • 2-4 dl sirap
  • 1,5 msk farinsocker
  • 3 l vatten
  • 4 msk salt
  • 175 g jäst

DAG 1
1. Skålla
  • 1,5 kg fint rågmjöl med
  • 2,5 l kokande vatten

2. När skållningen har kallnat till 37 grader tillsätt
  • 25 g jäst
3. Låt stå i rumstemperatur över natten

DAG 2
4. Blanda ut
  • 150 g jäst i
  • 0,5 l vatten
5. Tillsätt
  • 1,5 msk farinsocker och
  • 500 g rågsikt
6. Låt jäsa i ca 45 min

7. Tillsätt och bearbeta
  • 4 msk salt
  • 2 dl - 4 dl sirap (efter tycke och smak)
  • 1,3 kg rågsikt
8. Låt jäsa i ca 45 min
9. Dela degen i 7 bröd och baka ut
10. Låt jäsa i 30 min
11. Grädda i 45 min på 225 graders ugn. Gärna på baksten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar