Ärtbulla - flatbröd från Dalarna


Mjöl av torkade gula ärtor har varit en vanlig brödingrediens i Siljansbygden. På många håll i Sverige var ärtmjölet ett ersättningsmjöl som bara användes i nödfall. Men i Dalarna har ärtbröden haft gott anseende och betraktats som högtidsbröd. Vanligt är att Ärtbulla också innehåller kokt potatis.

50 g jäst
375 g margarin
1 l mjölk
1 ½ dl ärtmjöl
250 g strösocker
ca 2 l vetemjöl
ev 2 kokta pressade potatisar

1. Smält margarinet, häll i mjölken och låt allt bli ljummet.
2. Smula sönder jästen i en degbunke och rör den flytande med lite av degspadet.
3. Häll på resten av degspadet.
4. Tillsätt ärtmjöl, socker och vetemjöl (och ev potatis) lite i sänder och arbeta degen kraftigt. Ta inte i för mycket mjöl. Degen ska vara lösare än vanlig vetedeg.
5. Låt jäsa till dubbel storlek.
6. Arbeta upp degen på bakbordet och dela den i 15 bitar.
7. Rulla dem till runda bullar.
8. Kavla sedan ut dem till tunna runda kakor med kruskavel.
9. Mjöla under så att degen inte fastnar på kavel och bord. 11. Borsta kakorna med
borste så att överblivet mjöl försvinner.
10. Lägg kakorna på smorda plåtar och grädda dem genast i 250° ca 10 minuter.
11. Borsta kakorna och låt dem kallna mellan bakdukar.

Ärtmjöl är ovanligt idag. Det kan finnas i välsorterade livsmedelsbutiker eller på marknader. Får man inte tag i det på annat sätt kan man tillverka sitt eget ärtmjöl genom att mala gula ärtor i en kaffekvarn eller liknande. Du kan också lägga ärter i blöt och sedan finfördela dem i matberedare eller mixer.

1 kommentar:

  1. Åh vad roligt att du har recept på ärtbulla. jag köpte ärtmjöl i Nusnäs och hon som sålde pratade om detta men hade inget recept kvar.
    Skall baka imorgon. Tack!

    SvaraRadera