Skållad limpa på kärnmjöl eller surmjölk - recept från 1800-talet

Jag har försökt baka efter ett recept från "HUSMANSKOST- En hjälpreda för sparsamma husmödrar" av Adriana Hollberg från 1865.

"...husmodern måste vara sparsam, om det skulle räcka till, och förstå att med små tillgångar frambringa något godt och kraftigt i matväg"

För att försöka efterlikna surmjölk blandar jag ut turkisk yoghurt i mjölken. Det går även att använda någon annan typ av syrad mjölk som filmjölk men filmjölk brukar "skära sig" vid uppvärmning och "klumpa sig"

Det går även att tillverka konstgjord kärnmjölk genom att tillsätta citron eller vinäger till vanlig mjölk. Se kärnmjölk i wikipedia

5 dl turkisk yoghurt
5 dl mjölk
1 dl sirap
20 g pommeransskal
1 pkt jäst
3/4 msk salt
700 g grovt rågmjöl
600 g rågsikt

1. Vispa samman 1 dl ljus sirap med 4,5 dl mjölk och 5 dl turkisk yoghurt i en gryta och koka upp.

2. Skålla 700 g grovt rågmjöl.

3. Blanda ut 1 pkt jäst och 20 g pommeransskal med ½ dl ljummen mjölk

4. När det skållade mjölet kallnat tillsätt den utblandade jästen.
OBS! Om skållningen är varmare än 40 grader dör jästen.

5. Låt jäsa i rumstemperatur 8 - 12 timmar.

6. Tillsätt salt och arbeta in 600 g rågsikt eller mer om det behövs

7. Forma 2 bröd och låt dem jäsa i brödkorgar eller i mjölade handdukar i skålar i 4-5 timmar.

8. Grädda bröden i 225 graders ugn i 45 min eller mer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar