Älgköttbullar från Kornberga
-
Det som är lite annorlunda med detta receptet att man drygar ut färsen med
linsmjöl. Istället för att använda ströbröd eller havregryn använder jag
det b...
Skrädmjölskakor
Skrädmjöl är rostat havremjöl som troligen kom till Sverige och Värmland med finländska nybyggare på 1500-talet. De slog sig ner i de värmländska skogarna och genom svedjebruk började de odla havre.
För att öka hållbarheten på mjölet rostades havren innan den maldes. Skrädmjölet användes sedan till bröd och nävgröt. Rostningen av havren ger det här brödet en speciell, sötaktig smak.
100 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
½ dl socker
2 tsk salt
4 dl skrädmjöl
ca 8 dl vetemjöl
1. Smält margarinet och tillsätt mjölken.
2. Värm tills degvätskan blir fingervarm och rör ut jästen med denna.
3.Blanda ner saltet, sockret och mjölet och arbeta väl.
Spara lite av vetemjölet till utbakningen. Degen ska inte jäsa i bunken.
4. Dela upp degen i 6 bitar och platta ut dem till runda kakor.
7. Låt jäsa på plåten i 30 minuter.
8. Nagga med gaffel och grädda kakorna i mitten av ugnen i 250º ca 10 minuter.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Älskar detta bröd!
SvaraRaderaLättbakat och mycket gott bröd
SvaraRadera