Engelskt rågbröd på ale



350 g rågmjöl
150 g vetemjöl special
10 g salt
10 g snabbjäst
50 ml mörksirap
140 ml vatten
250 ml ale

TOPPING
150 ml ale
100g rågmjöl
nypa socker
handfull havregryn (gärna med stora flingor)


1. Blanda mjöl, salt och jäst i en skål. Tillsätt sirap, 100 ml vatten och 150 ml öl.
2. Bearbeta degen med händerna tills allt mjöl släppt skålens sida.
3. Tillsätt resten ölet (och vatten om det behövs - degen ska vara mjuk och släppt skålens sidor)
4. Tips degen på en lätt mjölat bakbord och knåda i 5-10 minuter. Degen är kletig i början, men blir jämn efter knådning.
5. När degen har en smidig yta lägg den i en lätt oljad skål.
6. Täck med en ren trasa och låt stå i två timmar.

Topping av ale och råg
7. Blanda öl med rågmjöl och en nypa socker tills en tjock smet.
8. Häll ut degen på mjölat bakbord och forma till en boll.
9. Fördela toppingen över brödet och strö över havregryn.


10. Låt brödet jäsa på en bakplåt i en och en halv timme.
11. Värm ugnen till 220 C
12. Grädda i 25 minuter.
13. Minska ugnstemperaturen till 200 C och grädda i ytterligare 10 minuter.
Låt svalna på galler.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar