Hållnäsbröd - hårdbröd med speciell kryddning


Hållnäsbröd är ett hårdbröd kryddat med fänkål, anis och pommerans och kommer från Hållnäs i norra Uppland.

5 dl mjölk
4 dl vatten
2 pkt jäst
400 g grahamsmjöl
500 g vetemjöl
500 g rågsikt
½ pkt anis
3/4 pkt fänkål
1/4 pkt malda pomeransskal
125 g margarin
1 - 1,5 dl brödsirap
2 tsk salt

Mängderna är ungefärliga

1. Smält margarinet och värm mjölk och vatten till fingerljummet
2. Tillsätt jäst, sirap, salt och kryddorna
3. Blanda i mjölet
4. Låt degen jäsa på varm plats i minst en halvtimme
5. Degen kavlas ut tunt, gärna med kruskavel och formas till runda kakor
6. Låt kakorna vila en stund efter utkavling
7. Grädda i några minuter i hög värme på uppvärmd plåt eller baksten. (Du kan behöva sätta på grillen för att få tillräckligt hög värme)


Bilden kommer från en vedeldadad stenugn på Stabby prästgård i Uppsala


Originalrecept på 3,5 l degvätska

2 liter mjölk
1,5 liter vatten 
7 paket jäst 
1,5 kilo grahamsmjöl
2 kilo vetemjöl 
2 kilo rågsikt  
2 paket anis 
3 paket fänkål 
1 paket malda pomeransskal 
½ kg margarin  
½ flaska sirap med malt
En struken matsked salt 

Möra Grahamsskorpor


ca 50 skorpor

50 gr jäst
5 dl mjölk
4 msk olivolja
1 tsk salt
2 msk råsocker
8-9 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl special
1 dl vetekli

Mängderna är ungefärliga


1. Rör ut jästen i lite av mjölken.
2. Värm resten av mjölken till 37 grader.
3. Häll över jästen. Häll i olivoljan.
4. Tillsätt salt och socker och sedan vetekli, grahamsmjöl (börja med 8 dl) och sist vetemjöl special.
5. Knåda degen ordentligt  (10 - 15 minuter i assistent).
6. Rulla ut degen till en längd och skär den i ca 25 bitar TIPS Väg bitarna så de är lika stora - mellan 55 och 60 gr!
7. Forma varje bit till en avlång bulle.
8. Låt bullarna jäsa ca 40 minuter på plåten.
9. Baka bullarna ca 10 minuter.
10. Låt ugnen fortfarande vara på.
11. Dra i sär bullarna medan de fortfarande är varma. Håll bullen med en handduk och stick runt om bullen med en gaffel och dra i sär
12. Lägg bullarna med den skurna ytan uppåt på en plåt.
13. Ställ in dem i 250 grader i ca fem minuter eller tills de har lite gyllenbrun färg.
OBS Det är lätt att bränna dem!
14. Ta ut bullarna och sänk temperaturen till 100 grader.
15. När temperaturen börjat gå ner ställ in bullarna igen och sätt en gaffel mellan ugnsluckan och ugnen så att luften kan cirkulera.
16. Torka skorporna så här i 1-2 timmar.

Känn efter så att de känns lätta och inte är mjuka längre.


Bild och recept kommer från astanet.se/recept/brod/grahamsskorpor