Kornmjölsbröd i långpanna


Här kommer ett kornmjölsbröd bakat med "alaskametoden" dvs bröd bakat på surdeg och bikarbonat. Detta baksätt var det vanligaste bland guldgrävarna i Alaska på 1800-talet.

8 dl  kornmjöl
2 dl  rågmjöl, grovt
2 dl  vetemjöl special
2 tsk  bikarbonat
1 tsk  salt
9 dl vatten
1 dl  sirap
1 dl surdeg

Mängderna är ungefärliga

1. Skålla 2 dl rågmjöl med 2 dl vatten. Gör degvätskan ljummen genom att tillsätta 7 dl kallt vatten.
2. Tillsätt 2 dl vetemjöl special, 1 dl sirap och 1 dl surdeg
3. Låt jäsa i ca 6-8 timmar i rumstemperatur.
4. Tillsätt 1 tsk salt, 2 tsk bikarbonat och 8 dl kornmjöl
5. Smörj en långpanna, 30x40 cm, och bred ut smeten i den.
6. Låt jäsa i 2-3 timmar
7. Grädda i 200 grader mitt i ugnen i ca 30 minuter.

Du kan baka brödet på filmjölk istället för surdeg och tillsätta 4 tsk bikarbonat. Då behövs inga jästider.



Receptet är inspirerat av ett bikarbonatsbröd skapat av Linnéa Seidel. Foto Katja Kristoferson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar