Älgköttbullar från Kornberga
-
Det som är lite annorlunda med detta receptet att man drygar ut färsen med
linsmjöl. Istället för att använda ströbröd eller havregryn använder jag
det b...
Joululimppu - traditionellt finskt julbröd
Det finns många varianter av det finska julbrödet Joululimppu. Limpan kan innehålla skummjölk, torkad frukt och kryddas på många sätt t ex med pommeransskal. Detta receptet är ett skållbröd med rostad anis och fänkål och som efter bakningen penslas med en blandning av sirap och vatten.
7 dl vatten
2 tsk vitvins vinäger
8 dl rågmjöl
½ dl vatten
50 g jäst
1 dl sirap
3 msk rapsolja
2 tsk salt
2 tsk anis
1 1/2 tsk fänkålsfrön
10 dl vetemjöl
Pensling
2 msk vatten
2 msk sirap
Dag 1 kväll
1. Mät upp 7 dl rågmjöl i en skål.
2. Tillsätt 2 tsk vitvinsvinäger.
3. Skålla dvs häll 7 dl kokande vatten på mjölet och rör om.
4. Täck skålen med en handduk och låt skållningen stå i över natten
Dag 2 morgon
5. Rosta anisen och fänkålsfröna i en torr stekpanna
6. Lös upp jästen i en kopp med vatten och tillsätt skållningen
7. Rör i sirapen, oljan och kryddor.
8. Knåda degen tills den blir smidig och elastisk
9. Täck degen med duk och låt jäsa i en varm dragfri plats i ca en timme.
10. Dela upp degen i två delar och forma två runda bröd.
11. Sätt dem på en plåt och jämna till ytan med lite vatten (t ex med blöt hand)
12. Täck brödet med duk och låt jäsa i 45 min.
13. Dekorera brödet genom att skära ett kors med en vass kniv och lägg dit skalade mandlar (se bild ovan)
13. Grädda brödet i 200 grader i undre delen av ugnen
14 Pensla bröden med sirapsvattenblandningen
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar