Kesella limpa


Limpa, 3 st
1 liter lättmjölk
11/4 pkt jäst
1 msk salt
3 dl brun farin
1 dl ljus brödsirap
1 ägg
250 g mager kesella
3 liter rågsikt +2 dl till utbak

1. Värm mjölken till 37 grader.  Rör ut jästen i lite av mjölken, tillsätt resten.
2. Rör i salt, farinsocker,  sirap, ägg och kesella.
3. Tillsätt 2/3 av mjölet och arbeta in det. Arbeta sedan in resten av mjölet under hand till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i 1 1/2 timme.
4. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta ihop den. Dela i 3 delar och forma varje del till en limpa.
5. Klä 3 formar med bakplåtspapper och lägg i limporna. Låt jäsa 60 min under duk.
6. Sätt ugnen på 200 grader.
7. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 15 minuter. Sätt en plåt över bröden och grädda ytterligare 30 min. Knacka på bröden om de låter ihåligt är de fördiggräddade.
8. Pensla de nygräddade bröden med kallt vatten. Låt svalna på galler under bakduk. Bröden går bra att frysa.


Recept och den fina bilden kommer från missdiggi.wordpress.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar