Oatcake eller oatmeal bannock - skotsk glödkaka på havremjöl


Oatcake tillagas i stekpenna och kallas också för bannock. Det finns flera typert ex på Irland görs de på vetemjöl och i Wales på kornmjöl. I Kanada finns en variant som är gjord på majsmjöl. Bannock är ett typiskt rör-ihop-bröd-på-känn och det fungerar oftast utan exakt recept. Vanligast är att man använder bikarbonat eller bakpulver men jäsning med surdeg och vanlig jäst förekommer. Eftersom brödet tillagas på stekpanna eller på varm stenhäll vid öppen eld brukar många göra degen i förväg när de ska vistas i skogen.

Receptet nedan  använder enbart havremjöl och blir kompakt. För att att få brödet luftigare kan du blanda in vetemjöl. Jag blandar också i lite surdeg för att få mer smak på brödet. Det går att göra eget havremjöl genom att köra havregryn i en matberedare eller mixer.

2 dl havremjöl
2 msk surdeg
2 msk vatten
en nypa salt dvs ta lite och smaka av
1/2 tsk bakpulver
2 msk olja eller smör

OBS mängderna är ungefärliga

1. Blanda alla torra ingredienser i en skål
2. tillsätt de blöta ingredienserna och knåda till deg
3. Forma 2 st ½ cm tjocka bröd på en mjölad skärbröda.
4. Vänd upp och ner på skärbrädan och lägg en oatcake i medelvarm stekpanna
5. Snitta  4 - 8 bitar och stek i smör eller olja i ca 3 min per sida

Oatcakes blir bäst om de äts meddetsamma t ex med smör, ost och marmelad.

msk = matsked

Vill du ha extra mycket havresmak kan du som degvätska använda havremjölk. Du kan också byta ut surdegen mot filmjölk.

Originalreceptet kommer från Homebaked bread: recipes beyond the basic loaf av Jason Daly. Att använda surdeg som smaksättare är mitt påhitt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar